Girişim Durum Tespiti Nedir? Neden Önemlidir?
- İbrahim Aydoğdu
- Aug 29, 2024
- 3 min read
Girişim durum tespiti en bilinçli kararlar alma ve bulunulan durumu anlamak için çok önemlidir. İşte bilinmeyen detaylar!
Durum tespiti yaparak mutlak başarıya ulaşım sağlamak çok da zor değildir. Fakat ileriye gitmek isteyenler için öncelikle nerede olduğunu bilmek gerekir. Hiçbir işletme nerede ve hangi durumda olduğunu bilmeden nereye ve nasıl gitmek istediğiniz belirleyemez. Bu sepele durum tespit işlemleri oldukça önemlidir.
Başlangıç Durum Tespiti Kontrol Listesi
Durum tespiti ile olası riskler en aza indirgenir. Ortaklıklar, gayrimenkul işlemleri, yatırımlar için durum tespitini yapmak oldukça önem arz eder. Uygulamanın farklı yönlerini incelemek ve tüm aşamalara hâkim olmak başarıyı arttırır.
Kontrol listesi içerisinde temel bileşenler yer alır. Bu bileşenleri sizler için sıraladık ve maddeler haline ayırdık.
1- İşletme Denetim Aşaması
İşletmenizin denetimi ile ilk olarak hangi noktada olduğunuzu belirleyin. Girişim durum tespiti için temel bileşenler şu şekildedir:
· Durum tespiti anketi
· Üçüncü taraf durum tespiti
· Durum tespit hizmeti
· Yasal durum tespiti
· Müşteri durum tespiti
· Tedarikçi durum tespiti
· Geliştirilmiş durum tespiti
Kendi içinizde gerçekleştirdiğiniz denetim aşaması sayesinde eksiklerinizi ve gerekliliklerinizi öğrenmiş olursunuz. İlk başta denetim süreci ile beraber işletmenizde nelere ulaştığınız ve neleri hedeflediğiniz de ortaya çıkar. Fiziki ve belge olarak da ne durumdasınız denetim aşamasında belirlenir.
2- Organizasyonel Yapınızı ve Süreçlerinizi İnceleme
Faaliyet olarak hangi noktadasınız ve organizasyon bütünü içerisinde hangi işlemlerde daha iyisiniz belirleyin. İnceleme ile beraber tüm faaliyet süreçlerini incelemeniz gerekir. Değer zincirinde de önemli yer oynayan süreçler, üretimin en önemli parçasıdır.
Girişim durum tespiti beraberindeki inceleme sayesinde operasyonlara ilişkin de detaylı bilgi sahibi olmuş olursunuz. Organizasyonel yapı olarak nasıl bir birleşim ve iş sürecine tabi çalışıyorsunuz? Her firma ve her markanın işlemleri uygulama şekli farklıdır.
3- Sistem İşlemlerinizi Araştırma
Firmanıza yönelik bir sistem analizi yaparak işlemlerinizi detaylı araştırabilirsiniz. Sistem analizi; araştırma sonucu raporda firmanın tüm ihtiyaçları ve var olan hali hazırdaki sistemin durumunu gösterir. Sorunlar ve ihtiyaçlar bağlamında en iyi çözümün seçilmesi için de birtakım öneriler hazırlanır.
Var olan hazırdaki sistemin eksiklerine yönelik nasıl değiştirilebileceği bu aşamada araştırılır. İşlemlerin detaylarını araştırmak farklı fikirler ile iş geliştirmeyi de ortaya çıkarır.
4- Yönetiminizi, Ekiplerinizi ve Personelinizi Analiz Etme
Girişim durum tespiti ile yönetim departmanı üst basamakta yer alır ve ekip çalışanlarına komuta doğrultusunda yöneten departmandır. Alt basamakta yer alan çalışanlar ise direkt olarak işi gerçekleştiren ve yöneticinin emirleri doğrultusunda çalışan departmandır.
Genel personeli analiz etme ve hali hazırda olan durumu öğrenmek harika bir durum tespiti olacaktır. Mesela yöneticilerin çalışanlar üzerindeki etkisi, çalışanları yöneticileri hakkındaki fikirleri araştırılmalıdır.
Çalışanların giriş çıkış saatlerine uyumu, başarı performans sıralamaları da yine araştırılmaya tabi tutulmalıdır. Bu şekilde ortaya çıkan bazı eksikler olur ve bu eksiklere en uygun çözümler getirilir. İşletmenin büyümesi ve kazanç sağlaması da bu şekilde daha yüksek ihtimalde olur.
5- Mali Denetim Aşaması
Girişim durum tespiti içerisinde mali karar işlemleri ve durumunun sorgulanması yine firmanın geleceği için oldukça önemli olan bir aşamadır. Firmaya tabi olan bütçe uygulamalarının eksikliklerini bulmaya yönelik bir araştırma yapmak iş geliştirme açısından da mühimdir.
Şirketin finansal alanda sağlamış olduğu uygulamalar ve hesaplamalarda herhangi bir açığının olup olmadığı kontrol edilir. Muhasebe ve finansman alanının güçlendirilmesi ile mali işler de hız kazanmış olur.
6- İdeal Müşterinizi Anlamak
İdeal müşteri dendiğinde; ürün veya hizmetleriniz için en maksimize değeri sunan ve satın alma olasılığı en yüksek olan kitle akla gelir. Tüm bu şartları sağlayan ve firma için büyük öneme sahip olan hayali bir müşteriden bahsetmek mümkündür.
Girişim durum tespiti ile bu müşteri kimliği ve kişiliğinin kim olabileceğini tespit etmek önemlidir. Tesit sonrasında bu müşteri ile temas kurulabilecek alanları yakalamak ve hazırda durmak daha kolay olur. İdeal müşteri tipini anlamak hedef kitleyi de sorunsuz oluşturup oluşturmadığınızın bir testi olacaktır.
7- Pazarınızı ve Büyüme Potansiyelinizi Belirleme
Hangi pazarda faaliyet gösterdiğinizi belirleyerek bu pazarın özelliklerini ve isteklerini de ayrı bir şekilde sonuçlandırmalısınız. Pazarın mevcut potansiyeli ve gereklilikleri bu şekilde ortaya çıkacaktır.
Bu pazar içerisinde yer aldığınız süre boyunca ne gibi bir büyüme olasılığına sahip olduğunuz öğrenmek çok kolaydır. Fakat aşamaları atlamadan dikkatli bir analiz ve raporlama ile yapmanız gerekir.
8- Hukuki Denetim Aşaması | Girişim Durum Tespiti
Hukuki açıdan firmanızı faaliyet ve operasyonlarını önceden belirlenmiş ve hedeflenmiş amaçlara uyup uymadığını kontrol etmeye hukuki denetim denir. Hukuki amaç doğrultusunda gerçekleşen işlemler, firmanın bütününü oluşturur.
Tüm işleyiş hukuka uygun olacağı için aslında son aşamada genel bir kontrol yapılmış sayılır. Değişen mevzuata uygun ilerleme kaydetmek güncelliği korumak ile mümkün olur. Firmanın bu güncellemelere dikkat edip etmediği ise denetim sonrasına ortaya çıkar.

Girişim Durum Tespiti Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
Girişim durum tespiti yapmadan önce birtakım bilgilere sahip olmanız gerekir. Durum tespiti için bazı verilere sahip olmalısınız ve analiz gerçekleştirme konusunda açık olmalısınız. Çünkü mevcut durum tespiti sağlamak için geçmiş verilerden yararlanmak gerekir.
Ayrıyeten durum tespitinin amacının farkında olarak klasik yönetici tavrı sergilememeniz gerekir. Girişim durum tespiti ilerleme ve büyüme sağlamak amacı ile mevcut durumu belirler. Bu durumun belirlenmesi gelişmenin sağlanması içindir. Gelişim için ise kapalı görüşe yer yoktur.
İlginizi Çekebilir: Başarılı B2B Satış Süreci Nasıl Yönetilir?
Comments