Mükemmel ve başarılı olacak müşteri geri bildirim raporu yazmak için sizlere bir liste sunacağız. İşte 6 adımda ilerleyeceğiniz aşamalar!
Mükemmel ve başarılı bir geri bildirim sağlayan rapor hazırlamak çok da kolay olmayan bir durumdur. Fakat sizler için sıralayacağımız maddelere dikkat ederek son derece başarılı sonuçlar almak da mümkündür.
Doğru raporlama tekniği ve aşamaları sayesinde ekibiniz içerisinde de terfi alacağınız bir konuma ulaşabilirsiniz. Ekibinize başarı sağlayacak rapor detayları şu şekildedir!
Geri Bildirim Raporu Nedir?
Her işletme ve firmada müşterilerin oluşturduğu geri bildirimler bulunur. Sağlanan geri bildirimler sayesinde marka ilerleme aşamalarını düzenler ve müşteri deneyimlerini profesyonel bir hale getirir.
Müşterilere sunmuş olduğunuz hizmet veya üründen alacağınız bir geri bildirim oluşumu gerekir. Tarafınıza sağlanan geri bildirimleri tespit etmenizi sağlayacak taktikleri vereceğiz. Sağlanan geri bildirimler; yorum ve görüş şeklinde oluşur.
Markanıza ait üretip sunduğunuz ürün veya hizmeti, geri bildirimlerini kontrol etmeniz ve analizler sonucunda yorumlamanız gerekir. Geri bildirimlerin önemsenmediği ve kullanılmadığı markalar için gerçekleşemeyen takip ile olumsuz sonuçlar ortaya çıkar. Doğru raporlama ile şirketin, işletmenin veya markanın ürünleri ile genel müşterileri hakkında bilgi edinmek mümkündür.
Ürün veya hizmet tüketicilerinin %65’i geri bildirim sonucu düşüncelerinin hizmetlere yansımasını beklemekte ve talep etmektedir. Mevcut müşterileri uzun vadeli bir şekilde elde tutmak ve potansiyel müşterilerin de önünü açmak için raporlama önem taşır.
Müşteri Kurumsal Geri Bildirim Raporu Faydaları
Raporlama sayesinde firma veya işletmeler, müşterilerin fikirleri ve düşünceleri hakkında bilgi toplar. Bu bilgilerin doğrultusunda ise müşteri memnuniyetini ölçmek mümkündür. Memnuniyetin ölçüldüğü kadar şikayet edilen taraflar araştırılır ve gerekli çözümler meydana gelir.
Müşteri duygusu ölçülerek buna göre müşteriye karşı geliştirilecek tutumlar değişir. Geri bildirimler ile müşterinizin hali hazırda olan sorununun haricinde yer alan diğer sorunlarını da tespit etmiş olursunuz. Böylece müşterilerinizin diğer ihtiyaçlarına yönelik ürünler ve hizmetler gerçekleştirmek için gerekli fırsat ve yatırımları doğru kovalarsınız.
Geri bildirim raporu sayesinde oluşturulan ve sağlanan verilere dayalı karar alma durumu oluşur. Böylece karar alma sırasında yaşanan tüm sorunlara karşın net ve garanti çözümler alınır.
Belirli verilere göre alınan kararlar sayesinde şirket veya firma, son derece başarılı bir konuma ulaşır. Mevcut müşteriyi tutmak yeni müşteri kazanmaktan daha çok maliyetlidir. Bu nedenle de her marka ve firma bu konudaki maliyetleri düşürecek fakat başarıyı arttıracak yollara başvurmak ister.
Müşterilerden sağlanan geri bildirimlerin raporu ile hareket etmek mevcut müşteri kitlenizin de sadakatini arttırır. Sadık müşterilerin alışveriş yapma sıklığı da sadık olmayan müşteri kitlesine göre oldukça yüksektir.
Her firma ve işletme için gerekli olan potansiyel iyileştirmeler bulunur. Bu iyileştirmelere yönelik doğru adımlar atmak önemlidir. Potansiyel iyileştirmeleri gerçek kılmak için öncelikle doğru sorun analizi yapmanız gerekir.
Analizlerin başarısı sayesinde markaya ait sorunları tespit edebilir ve doğru çözümleri doğru zamanlarda gerçekleştirebilirsiniz. Şirketin dikkatinin sorunlar üzerinde toplaması zor ve zaman alıcı olabilir.
Raporlamalar ile karşıya çıkan sorunların daha büyük sorunlar haline gelmeden çözümlere kavuşması önemlidir. Raporlama sırasında en önem taşıyan müşteri kitlesi, markanın son müşterileridir. Her zaman için son müşterilerin geri bildirimleri daha çok aranır ve daha çok katkı sağlar.
Müşteri Geri Bildirim Raporu Nasıl Yazılır?
Müşteriler için mükemmel ve başarı sağlayan geri bildirimler adına rapor yazmak şirket içerisindeki en önem taşıyan işlerden birisidir. Bir şirketin en büyük hedeflerinden birisi maksimum kâr elde etmek ve sürdürülebilirlik sağlamak ise bu hedeflerin oluşması için müşterileri başta tutmak gerekir.
Müşterilerin kullanmış olduğu ve deneyim kazanmış olduğu hizmet, ürün hakkındaki yorumları ve geri bildirimleri önemlidir. Bu bildirimler dikkate alınmalı ve raporlara göre çözümlemeler ile yeni stratejiler belirlenmelidir. Peki rapor nasıl yazılır?
1- Doğru Veri Toplama il Hedef Belirleme
Müşteriler için geri bildirim raporu yazmak için en önem taşıyan unsur, verilerdir. Verisiz neredeyse hiçbir eylemin olmaması gerekirken raporlama kadar önem taşıyan bir yapılacak için ise mutlaka gerçek verilere ihtiyaç duyulur.
Verilerin toplanması için direkt müşteri deneyimleri baz tutulmalı ve gerçek deneyimler için veriler toplanmalıdır. Rapor yazarken ilk girişte öneri ve bulguların özetlendiği bir giriş yer almalıdır. Raporu detaylı inceleme sağlayamayacak kişiler için önlem almak amaçlı kısa ve öz bir özetin en başta yer alması gerekir. Özetin ardından toplamış olduğunuz verilerin türünü ve kaynağından da bahsediniz. Mesela anket yöntemi için ne kullandıysanız, anket katılımcılarını tercih ederken ne gibi demografik özellik ve kişi sayısının detayını vererek devam edin. Rapor yazarken ne gibi hedeflere ulaşmak istiyorsanız bundan mutlaka bahsedin.
2- Veri Analizi
Veri toplama tekniğinizi ve türünüzü seçip raporda bundan da bahsetmeniz ilk aşamadır. Verilerin büyüklüğü çok fazla olduğunda doğru bir analiz gerekir. Manuel analiz yöntemleri fazlaca vakit kaybettirirken yapay zeka uygulamaları ile daha kısa sürede işlemler hallolur.
3- Geri Bildirim Raporu ile İçgörüler Görselleştirilmeli
Müşteri geri bildirim raporu içerisinde bulmuş olduğunuz içgörülerin görsellik kazanması daha anlaşılır bir boyut katacaktır. Veri tanımlarında sayılardan bahsetmek ve ekleme yapmanın önemi kadar görsellik kazandırmanın da önemi fazladır.
Eskiden kullanılan ve şu an tercih edilmeyen uzun paragrafların yerini artık grafik ve görselleşmenin kazandırdığı raporlar alıyor.
4- Müşteri Tekliflerini Vurgulayarak Öngörüler Elde Edilmeli
Raporda özgünlüğün yer alamsı gerekir ve bunun için de müşteri yorumlarını içeren alıntılar raporda kullanılabilir. Rapor içerisinde yalnızca sorun ve geri bildirimleri paylaşmamalısınız. Aynı zamanda kolay eyleme dönüştürebilir duygu katan bir çözümcül rapor hazırlamanız gerekir. Birçok firmanın geri bildirim raporu topladığını fakat faydalı bir şekilde kullanılmadığı biliniyor. Bu nedenle de yönlendirici çözümlere yer vermek bu sorunu aşmaya yarar.
5- Uygulanmalı
Rapor bir ön görü sunar ve veriler sonucunda yorumlar sunar. Ön görüler ve çözümler süzgeçten geçirilip uygulanmalıdır. Geri bildirim raporu örneklerinin her ne kadar anlık durumu öğrenmek adına yapıldığı bilinse de asıl amaç uygulamalı ile satış deneyimlerini geliştirmektir.
İlginizi Çekebilir: Satış Liderlerine Göre 5 Kötü Satış Alışkanlığı
Comentários